Corona vragen

Blog – Welke vragen zijn er nu over corona? 

Er gelden in Nederland bijna geen coronamaatregelen op dit moment. Eigenlijk alleen een isolatieplicht wanneer je positief test. Wat doe je precies als binnen een instelling een medewerker of cliënt positief is getest? En hoe gaat het verder eigenlijk met corona? Je leest meer hierover in de blog van Charlotte Michels.

De regel is op dit moment dat die persoon 5 dagen in isolatie moet. Een zorgmedewerker mag alleen onder een aantal strenge voorwaarden aan het werk. In de praktijk zien we dat dit bijna niet gebeurt. Dat heeft natuurlijk invloed op de bezetting van het personeel. In vakantietijd is dat extra lastig.

Ook een positief geteste cliënt in een zorginstelling moet 5 dagen in isolatie, net als alle andere mensen in Nederland. Medewerkers, buren, naasten of andere cliënten die contact hebben gehad hoeven niet in quarantaine of isolatie. Het is wel belangrijk dat ze in de gaten houden of ze klachten krijgen.

Over Charlotte Michels

Charlotte Michels is accounthouder hygiëne op Zorg voor Beter. In haar blogs beantwoordt ze vragen die er zijn vanuit de langdurige zorg over bijvoorbeeld het omgaan met corona en infectiepreventie.

Evenwicht tussen veiligheid en vrijheid

Het evenwicht tussen veiligheid en vrijheid van bewoners en medewerkers binnen een zorginstelling was in het begin van de coronapandemie anders dan nu. Het lag veel meer aan de kant van de veiligheid. We wisten toen nog maar weinig van het virus. We zagen alleen wel mensen die heel ziek waren en overleden aan corona.

Ook de druk op de zorg werd steeds hoger. Het aantal zeer zieke mensen moest zo veel mogelijk gespreid worden over de tijd. Maatregelen tegen verspreiding werden daarom steeds aangescherpt. Zo probeerde men de druk op de zorg zoveel mogelijk te verdelen. Dan kon iedereen bij ernstige ziekte geholpen worden in het ziekenhuis.

Veel geleerd van coronaperiode

In de afgelopen jaren is veel geleerd over corona, de varianten, de effecten op de bevolking en de zorgdruk. Inschattingen van risico’s voor de toekomst zijn nu veel betrouwbaarder. Er is veel ontwikkeld om systemen op en af te schalen en maatregelen daarop aan te passen.

De huidige varianten zijn ook mild. Dat betekent dat mensen er niet heel ziek van worden. De klachten gaan nu vooral over een grieperig gevoel, een dag koorts of verkouden zijn. Dat is niet levensbedreigend. De noodzaak is er niet meer om degenen met wie contact is geweest ook in quarantaine te laten gaan.

Evenwicht regelmatig bespreken

We merken dat binnen zorginstellingen het evenwicht nu veel meer naar kwaliteit van leven is verschoven. Het evenwicht moet regelmatig onderwerp van gesprek zijn met medewerkers, maar ook met cliënten, familie, vrijwilligers en mantelzorgers.

‘Welk risico neem je voor meer kwaliteit van leven? Steeds meer cliënten kiezen voor vrijheid.’

Welk risico willen zij nemen voor meer kwaliteit van leven? En wat wil een mantelzorger doen als er een uitbraak is? Wil diegene dan nog ondersteunen? Het is belangrijk dat zorginstellingen informatie blijven geven. Dan kan iedereen eigen keuzes maken. En het helpt te begrijpen waarom zorginstellingen bepaalde keuzes (moeten) maken.

Beschermingsmiddelen

Bij medewerkers zie je bijvoorbeeld dat ze op dit moment minder bereid zijn om een pak of andere beschermingsmiddelen te dragen waarmee ze besmetting kunnen voorkomen. Dat gebeurt dan ook alleen bij positief geteste cliënten die in isolatie zitten.

En steeds meer cliënten, ook die met een heel kwetsbare gezondheid, kiezen meer voor vrijheid. Of ze nu wel of niet gevaccineerd zijn. Ze willen bijvoorbeeld vaak niet meer zo alleen op hun kamer of in hun huis zitten.

Hoe gaat het verder met corona?

Het is nog te vroeg om corona vanaf nu te zien als een mild verkoudheidsvirus. We weten namelijk nog niet met welke varianten we nog te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan varianten die mensen mogelijk veel zieker maken en de druk op de zorg weer verhogen.

Voorlopig moeten we de maatregelen makkelijk kunnen opschalen en afschalen. Er zal dus nog meer duidelijkheid moeten komen over mogelijke varianten, voordat we corona in een protocolletje van 1 A4 kunnen beschrijven.

infectiepreventie-café 26 september

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over de lange termijn aanpak van corona? Kom dan naar het infectiepreventie-café op maandag 26 september.